HomeNieuwsDe top 7 DeFi coins om in te investeren in crypto voor 2023
De top 7 DeFi coins om in te investeren in crypto voor 2023

De top 7 DeFi coins om in te investeren in crypto voor 2023

Laatste Update 25th Nov 2022
Openbaring

Decentralised finance, of DeFi, is een fantastisch innovatieve technologie die het financiële landschap zoals we dat kennen volledig kan veranderen. Hoewel NFT's het een tijdje overnamen, gaat de trend met DeFi coins nog steeds sterk door. Maar waar begin je als er zoveel top DeFi-projecten op de markt zijn? Hoe kies je de beste crypto?

In dit artikel analyseren we de zeven top DeFi coins waarin je zou moeten investeren in crypto om vroeg aan deze financiële revolutie te beginnen.

Wat is decentralised finance (DeFi)?

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) wordt gebruikt als alternatief voor het gecentraliseerde banksysteem. Traditioneel bieden banken en betalingsproviders een manier om transacties uit te voeren en geld uit te lenen, maar dit gaat vaak gepaard met compromissen, zoals vergoedingen, een gebrek aan privacy en verlies van controle. Hoewel deze tussenpersonen de financiële wereld eenvoudiger maken, hebben ze vertrouwen nodig. In door inflatie geteisterde landen zoals Argentinië biedt DeFi een alternatieve manier om de waarde van geld te beschermen.

DeFi biedt een manier voor iedereen om vrijwel zonder beperkingen deel te nemen aan de peer-to-peer financiële wereld. Doordat alles op een open ledger wordt opgeslagen, kan er code worden geschreven om allerlei financiële activiteiten uit te voeren. Het enige wat je nodig hebt om te beginnen is een internetverbinding! Dus wat kun je eigenlijk doen met DeFi?

Je kunt:

  • Geld lenen

  • Geld uitlenen

  • Geld versturen

  • Rente op je portfolio verdienen

  • Activa inwisselen

  • Je ideeën financieren

  • Een portfolio beheren

  • Zekerheid vinden

Vrijwel alles wat je kunt doen in de traditionele financiële wereld, kun je ook doen met DeFi.

1. Metacade (MCADE) - de top DeFi coin

Metacade is een community-hub die is gebouwd om het hart van GameFi te zijn. GameFi is een variant op het traditionele gamingmodel, waarbij financiën en gaming worden gecombineerd om een ​​geheel nieuwe ervaring te creëren. GameFi is meestal beter bekend als play-to-earn, een systeem dat NFT's, de beste crypto en blockchains combineert om spelers in staat te stellen te verdienen tijdens het gamen.

De GameFi-industrie zal tegen 2025 10x sneller gegroeid zijn dan traditioneel gamen, en Metacade is gepositioneerd om de nummer één bestemming in Web3 voor play-to-earn te worden. In Metacade kun je in contact komen met gelijkgestemde gamers, de beste crypto-investeerders, ontwikkelaars en ondernemers, zodat je het vrijwel onbeperkte potentieel van GameFi kunt ontdekken. Het is een platform dat gebruikers bezoeken om de nieuwste games te ontdekken, er meer aan te verdienen en direct invloed uit te oefenen op de toekomst van gaming.

Het plan van Metacade is om een ​​alles-in-één oplossing te zijn voor het probleem van toenemende centralisatie in de game-industrie door gebruikers te laten stemmen op de games waarvan ze willen dat ze ontwikkeld worden. Zoals vermeld aan het begin van het artikel, is een van de vele functies van DeFi dat gebruikers hun ideeën kunnen financieren. Metacade laat game-ontwikkelaars precies dat doen met hun Metagrants.

Om Metagrant-financiering te winnen, plaatsen ontwikkelaars hun ideeën samen met tientallen anderen in een wedstrijd. De Metacade-community stemt op hun favoriet en de winnaar ontvangt zowel financiering uit de schatkist als ondersteuning van communityleden om een ​​gepolijst spel te bouwen. Het laatste spel wordt vervolgens toegevoegd aan de virtuele speelhal van Metacade, zodat iedereen het kan spelen.

In combinatie met Metagrants introduceert Metacade een beloningssysteem en DAO om een ​​zelfvoorzienende community te vormen. In ruil voor bijdragende beoordelingen, GameFi-alfa of lange content, worden gebruikers beloond met het MCADE-token. Ze delen simpelweg hun expertise en laten zo de community groeien. Zodra de community floreert, zal het Metacade-team een ​​stap terug doen en de teugels overdragen aan zijn leden, zodat ze kunnen stemmen over de toekomstige richting van het platform.

Gezien de innovatieve ideeën van Metacade die de game-industrie zullen opschudden, kronen we het tot de koning van de beste DeFi coins. Hoewel het misschien iets anders is dan de meer traditionele top DeFi-projecten op deze lijst, bieden de toekomstperspectieven van GameFi en de snelheid waarmee het groeit een uitstekende kans voor Metacade om snel op te klimmen en een leider van de DeFi coins te worden.

>>> Neem hier deel aan de Metacade-presale <<<

2. PancakeSwap (CAKE)

PancakeSwap is een gedecentraliseerde uitwisseling die fungeert als alternatief voor gecentraliseerde uitwisselingen, zoals Binance of Coinbase. PancakeSwap is gebouwd op de BNB-keten en stelt gebruikers in staat om hun DeFi coins te ruilen voor BEP20-tokens, tokens die de BNB-keten gebruiken. Traditioneel vereisen uitwisselingen dat één deelnemer wordt gekoppeld aan een tegenpartij. Gedecentraliseerde uitwisselingen werken doordat gebruikers in plaats daarvan kunnen handelen met liquiditeitspools.

Met liquiditeitspools kunnen mensen met een bepaald token, bijvoorbeeld Binance Coin (BNB), hun geld blokkeren om anderen liquiditeit te bieden. Wanneer iemand zijn token wil ruilen voor BNB, deponeert een geautomatiseerde market maker (AMM) zijn token in de pool en trekt hij de BNB terug. Voor degenen die liquiditeit bieden, worden ze beloond met tokens van liquiditeitsaanbieders, zoals de native CAKE van het platform, in ruil voor het vergrendelen van hun tokens.

Hoewel dit een uitstekende manier is om te diversifiëren bij het investeren in crypto en geld te verdienen met je cryptoportfolio, is yield farming het echte voordeel van PancakeSwap. Farms zijn in feite pools waarmee je nog meer kunt verdienen door je bezit vast te zetten. Met behulp van je liquidity provider-tokens kun je ze op farms storten en je rente automatisch opnieuw beleggen om te profiteren van samengestelde rente.

De inkomstenstromen en hoge opbrengsten PancakeSwap-aanbiedingen hebben meer dan 400.000 dagelijkse actieve gebruikers aangetrokken, met meer dan $2,8 miljard vergrendeld op het platform vanaf oktober 2022.

3. UniSwap (UNI)

Uniswap is een andere gedecentraliseerde uitwisseling, behalve dat het op de Ethereum-blockchain draait. Momenteel is het een van de beste DeFi-projecten op de markt. Dit betekent dat gebruikers in plaats van BEP20-tokens naadloos twee ERC20-tokens samen kunnen verhandelen zonder een gecentraliseerde uitwisseling te gebruiken. Uniswap was de eerste grote gedecentraliseerde beurs die de mainstream bereikte en is sindsdien in pole position gebleven.

Net als PancakeSwap gebruikt Uniswap liquiditeitspools om directe swaps voor zijn gebruikers aan te bieden, terwijl liquiditeitsverschaffers worden beloond met het UNI-token. Een deel van wat Uniswap uniek maakt, is het prijsmechanisme dat bekend staat als het Constant Product Market Maker-model.

Laten we zeggen dat je een pool wilde creëren voor een altcoin genaamd X Coin om met Ethereum te handelen, je zou $100 aan X Coin en $100 aan Ethereum kunnen storten. Wanneer iemand X Coin koopt met Ethereum, neemt het aanbod van X Coin af terwijl het aanbod van Ethereum toeneemt, waardoor de prijs van X Coin stijgt. Dit creëert een prijsmodel dat wordt bepaald door vraag en aanbod zonder dat een gecentraliseerd orderboek nodig is.

Uniswap neemt de leiding over PancakeSwap, met in totaal 2,5 miljoen gebruikers, en een totale waarde van $4,67 miljard.

4. Compound (COMP)

Terwijl PancakeSwap en Uniswap gericht zijn op het uitwisselen van tokens, faciliteert Compound het uitlenen en lenen van een breed scala van de beste crypto tokens zonder dat er een gecentraliseerde autoriteit nodig is. Traditioneel moet je naar een bank gaan om een ​​lening te ontvangen, die afhankelijk is van je financiële status, achtergrond en andere factoren die van invloed kunnen zijn op je vermogen om te lenen. Met Compound kun je lenen zonder beperking of de noodzaak om tijd en moeite te besteden aan het omgaan met tussenpersonen.

In werkelijkheid is de manier waarop Compound werkt niet anders dan bij een bank. Uitleners storten hun beste crypto op het platform en krijgen een nieuwe token genaamd cToken, zoals cETH, cDAI of cUSDT, die de aanbetaling vertegenwoordigt. Deze cTokens kunnen zonder beperking worden verhandeld, maar kunnen alleen worden ingewisseld voor het bijbehorende crypto-token. Dat kan op ieder moment gedaan worden. De verdiende rente is afhankelijk van het aanbod van het gestorte token op de markt. Hoe minder aanbod, hoe hoger de rente en vice versa.

Leners stellen onderpand in om een ​​bepaald percentage van het onderpand te ontvangen in de vorm van dezelfde of een andere cryptocurrency. Dit heeft verschillende voordelen, met als belangrijkste dat je je crypto-activa niet hoeft te verkopen (wat een belastbare gebeurtenis is) om toegang te krijgen tot liquiditeit.

5. Curve (CRV)

Curve is een geautomatiseerd platform voor marktmakers, zoals PancakeSwap en Uniswap. Het belangrijkste verschil is dat terwijl deze twee zich richten op een breed scala aan cryptocurrencies, Curve is gebouwd rond stablecoins. Het werd gelanceerd met de bedoeling om een ​​soort gedecentraliseerde beurs te creëren die lage vergoedingen voor handelaren bood, terwijl liquiditeitsverschaffers bank-betreffende rentetarieven op hun fiat-valuta kregen.

Hoewel Uniswap en PancakeSwap hogere beloningen kunnen bieden bij het investeren in crypto, brengen ze ook een hoger risico met zich mee. Deze platforms maken swaps tussen twee tokens mogelijk, wat betekent dat de volatiliteit hoog is. Wanneer de volatiliteit hoog is, neemt het risico op tijdelijk verlies toe. Tijdelijk verlies is een fenomeen dat wordt aangetroffen in AMM-platforms waar degenen die liquiditeit bieden, meer tokenwaarde verliezen ten opzichte van de marktwaarde van het token vanwege de hoge volatiliteit.

Curve minimaliseert dit omdat het ruilen van stablecoins betekent dat ze relatief vergelijkbaar zijn in prijs. Wanneer bijvoorbeeld USDT wordt geruild voor USDC, neemt het aanbod van USDC af terwijl het aanbod USDT stijgt, wat een lichte prijsfluctuatie veroorzaakt. De algoritmen van Curve brengen de pool automatisch en gemakkelijk opnieuw in evenwicht, waardoor het risico op tijdelijk verlies wordt geminimaliseerd.

Curve is om deze reden een van de top DeFi coins. Het geeft de voorkeur aan stabiliteit boven speculatie, en hoewel het lagere rentebeloningen biedt dan de twee eerder genoemde platforms, heeft het een niche in de DeFi-markt in het nauw gedreven. Je krijgt ook CRV-tokens voor het vergrendelen van je tokens, die op rendement kunnen worden geyield-farmed zoals CAKE en UNI.

6. Aave (AAVE)

Aave is een leen- en uitleenplatform, zoals Compound. Het zou overbodig zijn om het proces opnieuw uit te leggen, maar weet dat het erg lijkt op het systeem van Compound, in die zin dat leners onderpand stellen om een ​​percentage in de vorm van een lening te ontvangen, terwijl geldschieters variabele rentetarieven ontvangen voor de liquiditeit die ze toevoegen.

Waar Aave van Compound verschilt, is de mogelijkheid om flash loans aan te bieden. Een kenmerk dat alle cryptocurrencies gemeen hebben, is dat ze blocks gebruiken om transacties te valideren. Een Bitcoin-block duurt bijvoorbeeld ongeveer 10 minuten om te finaliseren. De blocks van Ethereum worden in ongeveer 13 seconden voltooid en dat is de blockchain die Aave gebruikt. Hierdoor kan het leningen zonder onderpand aanbieden die vrijwel onmiddellijk worden betaald en terugbetaald.

Om een ​​flash loan succesvol te laten zijn, moet de lener de lening terugbetalen voordat het block is afgerond, samen met een vergoeding van 0,09%. Als ze dat niet doen, wordt de transactie geannuleerd. Met deze flitsleningen kunnen handelaren automatisch profiteren van arbitragemogelijkheden op verschillende beurzen, zonder dat er een grote hoeveelheid kapitaal nodig is.

7. MakerDAO (MKR)

MakerDAO is een platform vergelijkbaar met Compound en Aave, maar met veel grotere ambities. MakerDAO maakt deel uit van een groter ecosysteem dat een volledig gedecentraliseerd, betrouwbaar banksysteem wil zijn waarvoor geen echte banken nodig zijn.

Het heeft zijn eigen stablecoin, DAI, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. DAI wordt gemaakt wanneer een gebruiker zijn tokens vergrendelt om een ​​lening af te sluiten in DAI. Leningen zijn zwaar overgecollateraliseerd, wat betekent dat als een gebruiker $1000 zou willen lenen tegen het huidige zekerheidspercentage van 135%, hij $1350 aan onderpand zou moeten verstrekken.

Dit beschermt MakerDAO en DAI tegen grote schommelingen in de prijs van de door onderpand gedekte activa, die worden geliquideerd zodra een bepaalde drempel is bereikt. Hoe hoger het niveau van onderpand, hoe meer de waarde van de geblokkeerde activa zou moeten dalen voordat DAI zijn 1:1-status met de dollar verliest.

Hoewel dit systeem effectief werkt, zijn er momenten waarop aanpassingen nodig zijn. Dit is waar MakerDAO om de hoek komt kijken. Houders van het MKR-token kunnen stemmen om het monetaire beleid van het Maker-ecosysteem te verschuiven, de spaarpercentages aan te passen en de tokens die Maker ondersteunen te bepalen. In maart 2020 hebben houders van MKR bijvoorbeeld Maker gered door te stemmen om DAI te steunen met USDC, waardoor de prijs werd gestabiliseerd terwijl massale liquidatie plaatsvond.

Er zijn tal van concurrerende projecten voor Maker, maar het vermogen van de DAO om als een centrale bank te functioneren, maakt het het beste DeFi-project voor uitlenen en lenen.

Conclusie

Hopelijk heeft deze lijst je geholpen de beste DeFi coins te vinden waarin je kunt investeren in crypto voor de toekomst van financiën. Hoewel er tal van ongelooflijke projecten op deze lijst staan, is Metacade naar onze mening de beste crypto met het meeste investeringspotentieel. Omdat het token nog in de presale is, biedt Metacade een geweldige kans om op de begane grond in te stappen en deel te nemen aan de snelle uitbreiding van de GameFi-industrie. Gecombineerd met zijn uitstekende ideeën voor community betrokkenheid en het vereenvoudigen van de wereld van play-toearn, zien we een mooie toekomst voor Metacade.

Neem hier deel aan de Metacade-presale.

Disclaimer: Inzichten geleverd door spelers in de crypto-industrie en maken geen deel uit van de redactionele inhoud van BanklessTimes.